Interview in de Gelderlander

door Heidi van den Bovenkamp 02-12-20, 12:17

Vrijwilligster Diana van Dam. © William Hoogteyling

Diana wil de biodiversiteit bevorderen: ‘Laat eens onkruid staan in een hoekje van je tuin’

DE VRIJWILLIGER In Rivierenland zijn duizenden vrijwilligers onmisbaar. ‘De Gelderlander’ zet ze in de schijnwerpers. Deze keer Diana van Dam uit Kerk-Avezaath die zich bezig houdt met wat groeit en bloeit: ,,Misschien moeten we dat beteugelen van de natuur weer een beetje loslaten.”

Haar eindeloze nieuwsgierigheid en liefde voor de natuur zorgen ervoor dat Diana van Dam (54) actief is voor verschillende verenigingen en stichtingen met als doel het bevorderen van biodiversiteit. 

Naar de Betuwe: dan bijen houden

,,Toen ik in 2016 naar de Betuwe verhuisde nam ik me voor om bijen te gaan houden. Ik ben een cursus gaan doen en daardoor is alles gaan rollen. Ik keek naar waar bijen hun voedsel halen en welke dieren hetzelfde eten.”

Alles hangt met elkaar samen, vertelt ze. ,,Daarom zit ik ook bij meerdere verenigingen. En die bijen heb ik ondertussen in m’n tuin.’’

De vrijwilliger is verbonden aan Bij Bewust Betuwe, IVN Natuureducatie, Betuwewind en de Vlindertuin in Tiel. Daarnaast is ze voorzitter van Stichting Kunst en Cultuur in Kerk- en Kapel-Avezaath. 

Aanleg van een voedselbos

,,Bij Betuwewind zit ik bijvoorbeeld in een werkgroep die zich bezighoudt met de aanleg van een voedselbos. We leggen een gebied zo aan met planten dat het een ecosysteem vormt dat zichzelf in stand houdt. Naast dat je vruchten, noten en zaden kunt oogsten, bevordert het natuurherstel.”

,,Ik breng ook graag mensen met elkaar in contact”, vervolgt ze. ,,Zo heb ik iemand van de Vlindertuin in Tiel voorgesteld aan iemand van IVN Natuureducatie. Zij hebben nu een bak aan plannen en ideeën. Voor IVN Natuureducatie geef ik ook rondleidingen door de bossen om mensen te inspireren en te interesseren voor de natuur.’’

Hoewel Van Dam nu werkzaam is in de informatietechnologie (IT) heeft ze eerder een opleiding tot biologisch laborant gevolgd. ,,Dat is dertig jaar geleden. Ik heb er ook mijn werk van gemaakt, maar ben later de IT in gegaan.”

Ik wil dat iedereen ziet hoe mooi de natuur is

,,Een missie is misschien een groot woord: maar ik wil toch mensen enthousiast blijven maken voor de natuur. Daarom ben ik dit vrijwillig gaan doen. Ik wil dat iedereen ziet hoe mooi de natuur is.’’ 

Laat je verbazen

En als het aan Van Dam ligt kun je dat al zien in je eigen achtertuin. ,,Laat eens onkruid staan in een hoekje van de tuin. Het is natuurlijk niet fout om de tuin zo in te richten dat het prettig is om naar te kijken, maar misschien moeten we dat beteugelen van de natuur weer een beetje loslaten. Laat je verbazen door wat er groeit en welke dieren erop afkomen.’’